Skip links
Sophia Kinderziekenhuis

Wie goed doet…

Share

Beter een goede buur dan een verre vriend. Vraag het maar aan de ongeveer 250 organisaties en instellingen die het DeltaPORT Donatiefonds per jaar blij maakt met een donatie. In de meeste gevallen gaat het daarbij om relatief kleine bedragen. Drie keer per jaar doet het fonds een grotere schenking. De eerste daarvan in 2024 is het doneren van een ‘kittenscanner’ aan het Sophia Kinderziekenhuis. 

Het verslechterende ondernemersklimaat in Nederland is een actueel thema. De redacteur van dit artikel zag daar recent een item over in het televisieprogramma WNL op Zondag. Daarin riep voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie de politiek en het publiek op om bedrijven meer te koesteren. Daarnaast gaf hij aan dat ondernemingen vaak zelf ook meer kunnen doen om sympathie te kweken. Onder meer door te laten zien dat zij betrokken zijn bij de omgeving waarin hun bedrijf staat. Via het sponsoren van lokale verenigingen bijvoorbeeld. Met andere woorden: door zich een goede en betrokken buur te tonen. In het Rotterdamse haven- en industriegebied brengen het DeltaPORT Donatiefonds en zijn voorgangers die gedachte al meer dan 50 jaar in de praktijk. Dit initiatief staat niet voor niets bekend als het ‘burenfonds’ van de Rotterdamse haven. Ruim zeventig bedrijven zijn erbij aangesloten. Daaronder zit ook Havenbedrijf Rotterdam. Samen brengen zij jaarlijks ongeveer 300.000 euro bij elkaar voor doelen in de directe omgeving van het Rotterdamse haven- en industriegebied. Iets minder dan de helft van dat bedrag doneren de bedrijven, de rest komt van het Havenbedrijf. 

Verbindende rol 

Het DeltaPORT Donatiefonds kent een negenkoppig bestuur dat sinds mei vorig jaar wordt voorgezeten door Janhein van den Eijnden. Hij is de CEO van de Liquin Group (voorheen Vopak-terminals Botlek). “Ik ben ervoor gevraagd en beschouw dat als een grote eer. Wat mij vooral aanspreekt, is de verbindende rol die het fonds speelt. Tussen de bedrijven en de mensen die in de omgeving van de haven wonen, maar bijvoorbeeld ook tussen de bedrijven en de gemeenten die in het werkgebied van het fonds liggen. Drie daarvan zijn in de persoon van de burgemeester ook in ons bestuur vertegenwoordigd. Dat zijn Albrandswaard, Nissewaard en Vlaardingen. Ons werkgebied bestaat verder uit de gemeenten Barendrecht, Hellevoetsluis, Maassluis, Schiedam en Voorne aan Zee en de Rotterdamse deelgebieden Charlois, Delfshaven, Feijenoord, Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg. In al die gebieden is een lokale adviescommissie met een secretariaat van het fonds actief. Op basis van onder meer het inwoneraantal is per gebied een bepaald bedrag beschikbaar voor lokale projecten. Die moeten gericht zijn op cultuur, welzijn, sport of recreatie en van organisaties zijn die geen winstoogmerk hebben. De aanvragen daarvoor beoordelen de adviescommissies.” 

Impact realiseren 

Volgens Van den Eijnden en bestuurslid Alexander Bakker, die over de communicatie gaat, krijgt het fonds jaarlijks zo’n duizend aanvragen. Gemiddeld een kwart daarvan wordt gehonoreerd. Bakker: “Daarbij gaat het om relatief kleine bedragen voor bijvoorbeeld een piano voor een popkoor, het organiseren van een winterfeest of de aanschaf van een oefenkooi voor een tennisvereniging. Elk jaar organiseren we een ‘terugkomdag’ voor alle adviescommissies en daarvoor nodigen we ook altijd organisaties uit die een donatie hebben ontvangen. Als je met hen praat en hoort wat die bescheiden bedragen vaak voor hen betekenen, dan merk je dat je ook daarmee veel impact kunt realiseren. Een mooi voorbeeld is de financiering van nieuwe netten voor een tafeltennisvereniging voor 60-plussers. Die waren daar zo blij mee dat ze spontaan de naam van het fonds op al die netten hebben aangebracht.”

Kittenscanner

‘Kittenscanner’ voor Sophia 

Al die kleine donaties mogen dan dankbaar ontvangen worden, de krant haal je er bij wijze van spreken niet mee. Van den Eijden: “Om het werk van het fonds, voor zowel de donateurs als potentiële doelen, meer zichtbaar te maken, doen we elk jaar ook drie grote donaties. De eerste van dit jaar is de schenking van een zogenoemde ‘kittenscanner’ aan het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Verschillende betrokkenen van dat ziekenhuis hebben ons in de afgelopen periode benaderd voor een bijdrage. Onze voorkeur ging uit naar één grote donatie in plaats van drie kleinere deelschenkingen. Op advies van de Stichting Vrienden van het Sophia kozen we voor het doneren van een ‘kittenscanner’. Met dat apparaat en bijbehorende app worden kinderen spelenderwijs voorbereid op een MRI- of CT-scan waardoor ze minder angst beleven aan dat soort onderzoeken.” 

Toepasselijke naam 

De ‘kittenscanner’ werd op donderdag 7 maart officieel overhandigd aan de afdeling Radiologie & Nucleaire geneeskunde van het Sophia. Vertegenwoordigers van de fabrikant van het apparaat, Philips, waren daarbij ook aanwezig. Gona Aziz was een van hen en legde de herkomst van de naam uit. “Dit product wordt internationaal in de markt gezet. In Engelstalige gebieden noemen ze een CT-scan een CAT-scan. Een jong katje is een kitten en daarom vonden we ‘kittenscanner’ een toepasselijke naam voor dit apparaat.” 

“Dit is een heel mooi doel waarmee we zieke kinderen uit heel de regio waarop we ons richten – en zelfs daarbuiten – kunnen helpen”, zei Van den Eijnden na afloop van de overhandiging. “Dat maakt mij trots en blij en geeft mij veel energie. Energie die ik onder meer met veel enthousiasme in mijn inzet voor het DeltaPORT Donatiefonds steek.” 

Niet-commerciële organisaties en instellingen die binnen het werkgebied van het fonds zitten en een aanvraag voor een donatie willen doen, kunnen daarvoor terecht op www.deltaportdonatiefonds.nl

Dit is een artikel uit Rotterdam Insight #13. Het volledige magazine is hier te lezen.